Veliki Brat te gleda – Orvel, 1984

„1984“ je jedan od najpoznatijih distopijskih romana ikada napisanih. Autor ovog remek-dela je britanski pisac Džordž Orvel (engl. George Orwell), koji je knjigu objavio 1949. godine. Iako je prošlo više od sedamdeset godina od objavljivanja, „1984“ i dalje intrigira i zastrašuje čitaoce svojom mračnom vizijom budućnosti.

Radnja knjige se odvija u superdržavi koja je pod totalitarnim režimom Velikog Brata. Glavni lik romana je Winston Smith, običan građanin koji radi za Ministarstvo istine. On živi u svetu gde su sve aktivnosti stanovnika pod strogom kontrolom režima. Pratimo Winstona dok se bori protiv opresije i pokušava sačuvati svoj identitet i slobodu misli.

Džordž Orvel, 1984
Džordž Orvel, 1984

Jedna od ključnih tema knjige je nadzor. Vlada u „1984“ ima potpunu kontrolu nad životima svojih građana. Veliki Brat, personifikacija režima, stalno nadgleda ljude putem televizora s ugrađenom kamerom, prisluškuje razgovore i osigurava da svako bude pod stalnom prismotrom. Ova tema je Orvelu poslužila kao upozorenje o opasnostima prekomerne vlasti i gubitka privatnosti.

Druga važna tema u „1984“ je manipulacija informacija i promena svesti. Ministarstvo istine kontroliše medije i propagandu kako bi oblikovalo percepciju stanovništva. Laži postaju istina, a prošlost se menja prema potrebama režima. Ova tematika nam ukazuje na moć koju vlast ima da oblikuje i kontroliše narativ i kako to može uticati na percepciju stvarnosti.

Jedan od najpoznatijih izraza iz knjige je:

„Rat je mir, sloboda je ropstvo, neznanje je moć.“

Ova parola odražava paradokse i apsurdnost totalitarnog režima u „1984“. Sve se menja i interpretira kako režim želi, a pojedinci su prisiljeni prihvatiti laži i potisnuti svoju individualnost radi održavanja sistema.

Pored svoje mračne atmosfere, „1984“ takođe pruža nadu i hrabrost kroz lik Winstona Smitha, koji se protivi režimu čak i kada su mu sve šanse protiv. To je podsetnik da pojedinci imaju moć da se suprotstave i bore za svoju slobodu i dostojanstvo.

Ovo remek-delo našlo se u Knjižičica kutijici iznenađenja koja je oduševila jednog knjigoljupca Danila (@knjigotolozi).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

[]