Politika privatnosti

Datum poslednjeg ažuriranja: 26.08.2021

Poštovani korisnici našeg sajta, Dastem Commerce OÜ (Reg. Br. 16208783), vlasnik Danko Petrović, Tartu mnt 67/1-13b, 10115 Talin, Estonija („mi“, „nas“ ili „naš“, „Kompanija“) upravlja stranicom http://knjizicica.rs (u daljem tekstu „Usluga“ ili „veb lokacija“).

Ova stranica obaveštava vas o našoj politici u vezi prikupljanja, korišćenja i otkrivanja ličnih podataka kada koristite našu Uslugu.

Nećemo koristiti ili deliti vaše podatke ni sa kim osim na način opisan u ovoj Politici privatnosti.

Vaše lične podatke koristimo za pružanje i poboljšanje Usluge. Korišćenjem usluge pristajete na prikupljanje i upotrebu informacija u skladu sa ovom politikom. Ako u ovoj Politici privatnosti nije drugačije definisano, izrazi korišćeni u ovoj politici privatnosti imaju ista značenja kao u našim Opštim uslovima poslovanja, dostupnim na http://knjizicica.rs/opsti-uslovi-poslovanja.

Prikupljanje i korišćenje vaših ličnih podataka

Vrste prikupljenih podataka

Lični podaci

Tokom korišćenja naše usluge, od vas možemo tražiti da nam dostavite određene podatke koji mogu lično da vas identifikuju i pomoću kojih vas možemo kontaktirati ili identifikovati. Podaci koji mogu lično da identifikuju mogu da uključuju, ali nisu ograničeni na:

 • E-mail adresa
 • Ime i prezime
 • Broj telefona
 • Adresa, država, pokrajina, poštanski broj, grad
 • Podaci o upotrebi

Podaci o upotrebi

Podaci o upotrebi se automatski prikupljaju kada se koristi Usluga.

Podaci o upotrebi mogu sadržati informacije kao što su adresa Internet protokola vašeg uređaja (npr. IP adresa), vrsta pregledača, verzija pregledača, stranice naše usluge koju posećujete, vreme i datum vaše posete, vreme provedeno na tim stranicama, jedinstveni identifikator uređaja i druge dijagnostičke podatke.

Kada Usluzi pristupite putem mobilnog uređaja, možemo automatski prikupljati određene informacije, uključujući, ali ne ograničavajući se na tip mobilnog uređaja koji koristite, jedinstveni ID vašeg mobilnog uređaja, IP adresu vašeg mobilnog uređaja, vaš mobilni uređaj operativni sistem, tip mobilnog Internet pregledača koji koristite, jedinstvene identifikatore uređaja i druge dijagnostičke podatke.

Takođe možemo prikupljati informacije koje vaš pregledač šalje kad god posetite našu uslugu ili kada joj pristupite putem mobilnog uređaja.

Komentari

Kada korisnici ostave komentare na web sajtu, prikupljamo podatke prikazane u obrascu za komentare, kao i IP adresu i niz korisničkih agenata pregledača kako bismo pomogli u otkrivanju neželjene pošte.

Anonimizirani niz stvoren od vaše adrese e-pošte (koji se naziva i heš (eng. hash)) može se pružiti usluzi Gravatar da bi se videlo da li ga koristite. Politika privatnosti usluge Gravatar dostupna je ovde: https://automattic.com/privacy/. Nakon odobrenja vašeg komentara, vaša profilna slika je vidljiva javnosti u kontekstu vašeg komentara.

Kontakt forme

Kada popunite obrazac za kontakt, ovi detalji će se dostaviti vlasniku Usluge u formatu e-pošte.

Informacije nezavisnih servisa za društvene medije

Kompanija vam omogućava da otvorite nalog i prijavite se da biste koristili Uslugu putem sledećih nezavisnih usluga društvenih medija:

 • Google
 • Facebook
 • Twitter

Ako se odlučite da se registrujete putem usluge društvenih medija treće strane ili nam odobrite na neki drugi način, možemo sakupljati lične podatke koji su već povezani sa nalogom usluge nezavisnih servisa, kao što su vaše ime, adresa e-pošte, vaše aktivnosti ili Vaša lista kontakata povezana sa tim nalogom.

Takođe možete imati mogućnost deljenja dodatnih informacija sa Kompanijom putem naloga Vaše nezavisne usluge društvenih medija. Ako odlučite da date takve podatke i Lične podatke tokom registracije ili na neki drugi način, dajete Kompaniji dozvolu da ih koristimo, delimo i čuvamo na način koji je u skladu sa ovom Politikom privatnosti.

Tehnologije praćenja i kolačići (cookies)

Kolačiće i slične tehnologije praćenja koristimo za praćenje aktivnosti u našoj usluzi i čuvanje određenih podataka.

Kolačići su datoteke sa malom količinom podataka koji mogu sadržati anonimne jedinstvene identifikatore. Kolačići se šalju sa sajta do Vašeg pretraživača i skladište se na Vaš uređaj. Tehnologije za praćenje koje se takođe koriste su beacons, tagovi i tekstovi u svrhu praćenja i prikupljanja informacija kao i poboljšanja i analize naših Usluga.

Možete podesiti svoj pretraživač da odbije sve kolačiće ili da Vam naznači kada je kolačić poslat. Ukoliko odbijete kolačiće, postoji mogućnost da nećete moći da koristite naše Usluge u celosti. 

Kolačići mogu biti „Trajni“ ili „Session“ kolačići. Trajni kolačići ostaju na vašem ličnom računaru ili mobilnom uređaju kada odete van mreže, dok se kolačići sesije (Session) brišu čim zatvorite veb pregledač.

Ako ostavite komentar na našoj Usluzi, možete se odlučiti da svoje ime, adresu e-pošte i veb lokaciju sačuvate u kolačićima. Ovo je za vašu udobnost, tako da ne morate ponovo da popunjavate svoje podatke kada ostavite novi komentar. Ovi kolačići će trajati godinu dana.

Ako posetite našu stranicu za prijavu, postavićemo privremeni kolačić da bismo utvrdili da li vaš pregledač prihvata kolačiće. Ovaj kolačić ne sadrži lične podatke i briše se kada zatvorite pregledač.

Kada se prijavite, postavićemo i nekoliko kolačića da sačuvamo vaše podatke za prijavu i izbore na ekranu. Kolačići za prijavu traju dva dana, a kolačići sa opcijama ekrana traju godinu dana. Ako odaberete „Zapamti me“, prijava će trajati dve nedelje. Ako se odjavite sa naloga, kolačići za prijavu će biti uklonjeni.

Ako uredite ili objavite članak, dodatni kolačić će biti sačuvan u vašem pregledaču. Ovaj kolačić ne sadrži lične podatke i jednostavno ukazuje na ID posta članka koji ste upravo uredili. Ističe nakon 1 dana.

Veb lokacija koristi „WordPress Transliteration“ dodatak za transliteraciju sadržaja.

Ovo je jednostavan i lagan dodatak sa kojim ova veb lokacija prevodi sadržaj sa ćirilice na latinicu i obrnuto. Ovaj dodatak za transliteraciju takođe podržava posebne kratke kodove i funkcije koje koriste kolačiće za određivanje jezičke skripte.

Ovi kolačići ne utiču na vašu privatnost jer nisu namenjeni za praćenje i analitiku. Ovi kolačići mogu imati samo dve vrednosti: „lat“ ili „cir“.

Ova veb lokacija koristi Google analitiku, koja je jedan od najčešćih i najpouzdanijih analitičkih alata na vebu i koja nam pomaže da shvatimo kako korisnici koriste našu veb stranicu i kako možemo poboljšati njihovo korisničko iskustvo. Ovi kolačići mogu, na primer, da prate koliko vremena provodite na veb lokaciji ili veb stranicama koje posećujete, što zauzvrat pomaže da prikažemo sadržaj koji vas zanima.

Ugrađeni sadržaj sa drugih veb lokacija

Članci na ovom web sajtu mogu sadržati ugrađeni sadržaj (npr. Video snimke, slike, članke itd.). Ugrađeni sadržaj sa drugih web sajtova ponaša se na potpuno isti način kao da je posetilac posetio drugi web sajt.

Ove web stranice mogu da prikupljaju podatke o vama, koriste kolačiće, ugrađuju dodatno praćenje treće strane i nadgledaju vašu interakciju sa tim ugrađenim sadržajem, uključujući praćenje vaše interakcije sa ugrađenim sadržajem ako imate nalog i prijavljeni ste na toj veb lokaciji.

Korišćenje vaših ličnih podataka

Kompanija može koristiti lične podatke u sledeće svrhe:

 • Da bismo pružili i održavali našu Uslugu, uključujući i nadgledanje njene upotrebe.
 • Da biste upravljali svojim nalogom: upravljali svojom registracijom kao korisnik usluge. Lični podaci koje pružate mogu vam omogućiti pristup različitim funkcionalnostima Usluge koje su vam dostupne kao registrovani korisnik.
 • Za izvršenje ugovora: razvoj, usaglašenost i preduzimanje ugovora o kupovini proizvoda, predmeta ili usluga koje ste kupili ili bilo kog drugog ugovora sa nama putem Usluge.
 • Da vas kontaktiramo: Da vas kontaktiramo e-poštom, telefonskim pozivima, SMS-om ili drugim ekvivalentnim oblicima elektronske komunikacije, kao što su push obaveštenja mobilne aplikacije u vezi sa ažuriranjima ili informativne komunikacije povezane sa funkcionalnostima, proizvodima ili ugovorenim uslugama, uključujući bezbednosne ispravke, kada je to potrebno ili razumno za njihovu primenu.
 • Da bismo vam pružili vesti, posebne ponude i opšte informacije o drugoj robi, uslugama i događajima koje nudimo slične onima koje ste već kupili ili ste se raspitali o njima, osim ako se niste odlučili da nećete primati takve informacije.
 • Za poslovne transfere: Vaše podatke možemo koristiti za procenu ili sprovođenje spajanja, otuđenja, restrukturiranja, reorganizacije, raspuštanja ili druge prodaje ili prenosa neke ili celokupne naše imovine, bilo kao delujuće preduzeće ili kao deo bankrota, likvidacije, ili sličan postupak, u kojem su lični podaci koje posedujemo o korisnicima naših usluga među prenesenim sredstvima.
 • U druge svrhe: Vaše podatke možemo koristiti u druge svrhe, kao što su analiza podataka, identifikovanje trendova upotrebe, određivanje efikasnosti naših promotivnih kampanja i procena i poboljšanje naše Usluge, proizvoda, usluga, marketinga i vašeg iskustva.

Vaše lične podatke možemo deliti u sledećim situacijama:

 • Sa dobavljačima usluga: Vaše lične podatke možemo deliti sa dobavljačima usluga kako bismo nadzirali i analizirali upotrebu naše usluge i kontaktirali vas.
 • Za poslovne transfere: Vaše lične podatke možemo deliti ili prenositi u vezi sa bilo kojim spajanjem, prodajom imovine kompanije, finansiranjem ili sticanjem celokupnog ili dela našeg poslovanja drugoj kompaniji ili tokom pregovora sa njom.
 • Sa povezanim kompanijama: Vaše podatke možemo deliti sa našim povezanim kompanijama, u kom slučaju ćemo od njih zahtevati da poštuju ovu Politiku privatnosti. Povezana lica uključuju našu matičnu kompaniju i bilo koja druga zavisna preduzeća, partnere u zajedničkom ulaganju ili druge kompanije koje Mi kontrolišemo ili su pod zajedničkom kontrolom sa nama.
 • Sa poslovnim partnerima: Vaše podatke možemo deliti sa našim poslovnim partnerima kako bismo vam ponudili određene proizvode, usluge ili promocije.
 • Sa drugim korisnicima: kada delite lične podatke ili na drugi način komunicirate na javnim mestima sa drugim korisnicima, takve informacije mogu videti svi korisnici i mogu se javno distribuirati napolju. Ako komunicirate sa drugim korisnicima ili se registrujete putem nezavisne usluge društvenih medija, vaši kontakti na nezavisnoj usluzi društvenih medija mogu videti vaše ime, profil, slike i opis vaših aktivnosti. Slično tome, drugi korisnici će moći da vide opise vaših aktivnosti, da komuniciraju sa vama i da vide vaš profil.
 • Uz vašu saglasnost: Vaše lične podatke možemo otkriti u bilo koje druge svrhe uz vašu saglasnost.

Zadržavanje vaših ličnih podataka

Kompanija će zadržati vaše lične podatke samo onoliko koliko je potrebno za svrhe navedene u ovoj Politici privatnosti. Zadržaćemo i koristićemo Vaše lične podatke u onoj meri u kojoj je potrebno da se pridržavamo naših zakonskih obaveza (na primer, ako moramo da zadržimo vaše podatke u skladu sa važećim zakonima), rešavamo sporove i sprovodimo naše pravne sporazume i politike.

Kompanija će takođe zadržati podatke o upotrebi za potrebe interne analize. Podaci o upotrebi se obično zadržavaju kraći vremenski period, osim kada se ti podaci koriste za jačanje bezbednosti ili za poboljšanje funkcionalnosti naše usluge ili smo zakonski dužni da te podatke zadržavamo duže vreme.

Ako ostavite komentar, komentar i njegovi metapodaci zadržavaju se na neodređeno vreme. To je tako da možemo automatski prepoznati i odobriti sve dalje komentare, umesto da ih držimo u redu za moderiranje.

Za korisnike koji se registruju na web sajtu, takođe čuvamo lične podatke koje daju u svom korisničkom profilu. Svi korisnici mogu da vide, izmene ili izbrišu svoje lične podatke u bilo kom trenutku (osim što ne mogu da promene korisničko ime). Administratori web sajta takođe mogu da vide i urede te informacije.

Kakva prava imate na svoje podatke

Ako imate nalog na ovom web sajtu ili ste ostavili komentare, možete zatražiti primanje izvezene datoteke ličnih podataka koje imamo o vama, uključujući sve podatke koje ste nam dostavili. Takođe možete zahtevati da izbrišemo sve lične podatke koje imamo o vama. Ovo ne uključuje podatke koje smo dužni da čuvamo u administrativne, pravne ili bezbednosne svrhe.

Prenos vaših ličnih podataka

Vaši podaci, uključujući lične podatke, obrađuju se u operativnim kancelarijama Kompanije i na bilo kom drugom mestu gde se nalaze strane uključene u obradu. To znači da se ove informacije mogu preneti – i održavati na – računarima koji se nalaze izvan vaše države, pokrajine, ili neke druge državne vlasti, gde se zakoni o zaštiti podataka mogu razlikovati od onih iz vaše jurisdikcije.

Vaš pristanak na ovu Politiku privatnosti praćen vašim podnošenjem takvih podataka predstavlja pristanak na taj prenos.

Kompanija će preduzeti sve neophodne korake kako bi osigurala da se sa vašim podacima postupa sigurno i u skladu sa ovom Politikom privatnosti i neće se izvršiti prenos vaših ličnih podataka u organizaciju ili državu ukoliko ne postoje odgovarajuće kontrole, uključujući bezbednost Vaših podataka i drugih ličnih podataka.

Otkrivanje vaših ličnih podataka

Poslovne transakcije

Ako je Kompanija uključena u spajanje, pripajanje ili prodaju imovine, Vaši lični podaci mogu se preneti. Obavestićemo vas pre nego što se vaši lični podaci prenesu i postanu predmet druge politike privatnosti.

Sprovođenje zakona

Pod određenim okolnostima, od Kompanije se može zatražiti da otkrije vaše lične podatke ako to zahteva zakon ili kao odgovor na valjane zahteve javnih vlasti (npr. Suda ili vladine agencije).

Ostali zakonski zahtevi

Kompanija može otkriti vaše lične podatke u dobroj nameri da je takva radnja neophodna za:

 • Pridržavanje se zakonske obaveze
 • Zaštititu i odbranu prava ili imovine Kompanije
 • Spreči ili istraži moguće nepravde u vezi sa Uslugom
 • Zaštiti ličnu bezbednost korisnika usluge ili javnosti
 • Zaštiti se od pravne odgovornosti

Bezbednost vaših ličnih podataka

Sigurnost vaših ličnih podataka nam je važna, ali imajte na umu da nijedan način prenosa putem Interneta ili način elektronskog skladištenja nisu 100% sigurni. Iako se trudimo da koristimo komercijalno prihvatljiva sredstva za zaštitu vaših ličnih podataka, ne možemo garantovati njegovu apsolutnu sigurnost.

Sakupljanje informacija od maloletnih lica (dečija privatnost)

Naše Usluge nisu namenjene mlađima od 13 godina. Svesno ne prikupljamo podatke koji identifikuju nikoga mlađeg od 13 godina. Ako ste roditelj ili staratelj i znate da nam je vaše dete dalo lične podatke, molimo vas Kontaktirajte nas. Ako saznamo da smo prikupili lične podatke od bilo koga mlađeg od 13 godina bez verifikacije roditeljskog pristanka, preduzimaćemo korake za uklanjanje tih podataka sa naših servera.

Ako se moramo osloniti na saglasnost kao pravni osnov za obradu vaših podataka, a vaša zemlja zahteva saglasnost roditelja, možemo zatražiti saglasnost vašeg roditelja pre nego što prikupimo i koristimo te informacije.

Veze kad drugim sajtovima

Naša usluga može sadržati veze do drugih veb sajtova kojima mi ne upravljamo. Ako kliknete na vezu trećeg lica, bićete preusmereni na veb sajt te treće strane. Preporučujemo vam da pregledate Politiku privatnosti svake stranice koju posetite.

Nemamo kontrolu i ne preuzimamo nikakvu odgovornost za sadržaj, politike privatnosti ili prakse bilo kojih veb sajtova ili usluga trećih lica.

Promena politike privatnosti

Možemo ažurirati našu Politiku privatnosti s vremena na vreme. Obavestićemo Vas o svim promenama tako što ćemo postaviti novu Politiku privatnosti na ovu stranicu.

Poslaćemo Vam e-mail i/ili istaknuti obaveštenje na našim Uslugama, pre nego što promene stupe na snagu i ažuriraćemo „Datum poslednjeg ažuriranja” na vrhu ove Politike privatnosti.

Savetujemo Vas da povremeno pregledate ovu Politiku privatnosti kako biste videli da li ima nekih izmena. Izmene u ovoj Politici privatnosti stupaju na snagu kada su objavljene na ovoj stranici.

Kontakt

Ukoliko imate pitanja ili pritužbe koje se tiču privatnosti i sigurnosti vaših podataka, ili ukoliko imate saznanja ili sumnju o narušavanju privatnosti ili sigurnosti, molimo vas da nas kontaktirate putem