Kada je Knjižičica projekat pokrenut, ponuda naših knjiških setova bila je namenjena isključivo knjigoljupcima u Srbiji. Postojala je i opcija da se naše kutijice šalju u inostranstvo, ali o tome nismo previše razmišljali i svu logistiku smo usmerili na Srbiju. Međutim, već na samom početku naše Knjižičica pustolovine, jedna divna bookstagramerka iz Hrvatske nas je podržala i poručila poklon kutijicu Mali princ – premium set. Nakon toga pristigle su porudžbine od naših komšija iz BiH-a, a zatim i od divnih ljudi koji žive u Americi i Kandi. Svi oni su želeli knjiške setove za svoje mališane. Jednog dana porudžbina je stigla iz daleke Australije. Možete samo da pretpostavite kako smo se osećali! Naši knjiški setovi „Mali princ“ i „Petar Pan“ usrećili su dva dečaka u Melburnu. Ipak, ono što mi je australijski kupac rekao prilikom porudžbine, izazvalo je u meni pravi metež, stvorilo nove ideje i nateralo da duboko razmislim o značaju koji Knjižičica projekat nosi sa sobom.

Knjižičica kutijica - Petar Pan
Knjižičica kutijica - Petar Pan

Naime, sestrići našeg kupca pohađaju školu srpskog jezika u Melburnu. Trude se da nauče ćirilicu i zato bi dve knjige na ćirilici upakovane u naše magične Knjižičica kutije, bile pravi poklon i izazov za njih. Ove reči odzvanjale su mi u glavi danima. Znate onaj osećaj kada su delovi slagalice tu, ali ne možete da ih sastavite? Baš tako sam se ja osećala u tom trenutku. Čitava ta priča bila jako kompleksna, a ja sam osećala veliku moralnu obavezu. Obavezu, da svog sina Stefana, koji je rođen i odrasta u Austriji, vaspitavam u duhu našeg srpskog naroda. Da mu obezbedim da (na)uči srpski jezik, da nauči ćirilicu. Da mu pored znanja, koje ću mu lično preneti, omogućim i nešto slično onome što imaju klinci iz Australije. 

Tako me je moja želja da Stefan, ali i ostali mališani srpkog porekla u Gracu, (na)uče srpski jezik, dovela do Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta – Austrija“. Ovo udruženje već deset godina uspešno sprovodi projekat srpskih dopunskih škola u Beču i drugim gradovima Austrije. Potpredsednik Prosvjete, prof. Srđan Mijalković, divan čovek i jedan od najznačajnih za širenje i jačanje srpske kulture u Austriji, ukazao mi je poverenje i zajedno smo pokrenuli školu srpkog jezika u Gracu. Moj posao kao koordinatora nije bio lak – trebalo je pronaći adekvatan prostor, predavače, sakupljati prijave, … Trenutno preko 60 mališana pohađa školu. Postala sam odgvorna za njih. Trudim se da im obezbedim i neke dodatne aktivnosti koje bi ih motivisale da se što više približe svojoj matici – Srbiji. Naravno, u čitavoj toj organizaciji vodim računa o bilingvalnom okruženju u kome deca odrastaju i poštovanju drugih naroda i kultura. Jedan od podprojekata na koji sam posebno ponosna je pokretanje dečije biblioteke u sklopu škole. Knjige nam polako pristižu zahvaljujući divnim ljudima i organizacijama iz Srbije i Republike Srpske.

Dečiji osmesi i zadovoljstvo mi govore sve….oni nemaju cenu. Svesna sam da se moj trud isplatio. Moje srce je puno i jedva čekam da im se moj Stefan pridruži!

Srđan Mijalković, potpredsednik Prosvjete i moja malenkost u Gracu
Srđan Mijalković, potpredsednik Prosvjete i moja malenkost u Gracu
Prosvjetina škola srpkog jezika u Gracu
Prosvjetina škola srpkog jezika u Gracu

Moje angažovanje kao koordinatora Prosvjete zaista je promenilo moj život. Uticalo je na mnoge segmente, pa i na Knjižičicu. Knjiški sadržaji su postali bogatiji, bolji. Za svaku porudžbinu koja ima za cilj da usreći nekog mališana u dijaspori, priprema paketića predstavlja za mene veliku odgovornost. Biram knjige na ćirilici, vodim računa o dečijem uzrastu…. Knjige treba da ih podstaknu na čitanje, da im pomognu u očuvajnju i proširenju vokabulara.

Naše knjiške kutijice su za mališane u dijaspori više od poklona. One im pružaju jedinstveno iskustvo. Sadrže i dodatne predmete poput bukmarkera, bedževa, olovaka, čokolade, čajeva ili drugih sitnica koje će doprineti celokupnom iskustvu čitanja knjiga. Ovi pažljivo birani detalji su odličan poklon za svaku priliku. I zato, ako i vi živite u dijaspori i razmišljate o idealnom poklonu za vaše mališane, onda ste na pravom mestu! Posetite naš shop ili se konsultujte sa nama. Mi smo tu da stvorimo magiju čitanja!

Knjižičica kutijica - Olalije
Knjižičica kutijica - Olalije
Knjižičica kutijica - Alisa u zemlji čuda
Knjižičica kutijica - Alisa u zemlji čuda

Ako želite da vam deca budu inteligentna, čitajte im. Ako želite da budu inteligentnija, čitajte im još.