Sedam razloga zbog kojih bi trebalo (ponovo) pročitati knjigu „Mali princ“

“Mali princ” Antoana de Sent Egziperija (Antoine de Saint-Exupéry; 29. jun 1900 – 31. jul 1944) je klasik koji se prenosi s generacije na generaciju, još od davne 1943. godine kada je prvi put izdat. Ova naizgled dečija priča mnogo je više od knjige za decu, „Mali princ” je lekcija o životu. Nećemo vam prepričavati, niti govoriti o bilo kom segmentu ovog obimom, nevelikog dela, već ćemo vam predočiti sedam razloga zbog kojih bi trebalo (ponovo) pročitati knjigu Mali princ!

Svevremeno delo

“Mali princ” je svevremena priča, jer se tiče detinjstva, mašte i neminovnosti odrastanja. Pilot u ovoj priči gubi vezu sa tim delom sebe i bila mu je potrebna avionska nesreća, boravak u pustinji i malo vremena sa malim princom kako bi ga povratio. Ako budete čitali ovu knjigu u zrelijem dobu, nikada nećete pomisliti da je napisana za decu i svaki put ćete pronaći neku novu pouku.

Životne lekcije

Ova knjiga je prepuna životnih lekcija, možemo čak reći da je svojevrsna obavezna životna lektira. Pomoću nje možete mnogo naučiti o ljubavi i smehu, saosećanju i prijateljstvu.

Briga o drugima

Jedan deo “Malog princa” koji svima privuče pažnju jeste deo sa ružom. Mali princ se brinuo najbolje što je mogao o veoma zahtevnoj ruži, ali je iz svega toga naučio velike lekcije. Naučio je da: “Vreme koje si uložio oko svoje ruže čini tu ružu tako dragocenom.” Primenite ovo na svoj sopstveni život i videćete koliko imate dragocenih stvari u njemu.

Mali princ
Mali princ

Perspektiva

Mali princ je pilotu ponudio osvežavajuću perspektivu, s obzirom na to da je ovaj navikao na svet odraslih koji je pun pravila. Od njihovog prvog susreta, kada mu mali princ traži da mu nacrta ovcu, mnoge stvari se menjaju. “Pogledajte u nebo. Zapitajte se: Da li je ovca pojela ružu ili nije? I videćete kako se sve menja…”.

Mali princ

Prelepi citati

Postoji nekoliko velikih citata koji se provlače kroz živote mnogih i koje ste sigurno i vi čuli negde ili pročitali. Evo jedan od najlepših:

“Za sve ljude zvezde ne znače isto. Za jedne, koji putuju, zvezde su vodiči. Za druge, one su samo male svetiljke. Za učenjake, one su problemi. Za mog poslovnog čoveka one su bile zlato. Ali sve te zvezde tamo ćute. A ti, ti ćeš imati zvezde kakve niko nema…
– Šta hoćeš da kažeš?
– Kad budeš gledao nebo, noću, pošto ću ja stanovati na jednoj od njih, pošto ću se ja smejati na jednoj od njih, to će za tebe biti kao da se sve zvezde smeju. Ti ćeš imati zvezde koje znaju da se smeju!
On se i dalje smejao.
– A kada se utešiš (čovek se uvek uteši), biće ti milo što si se sa mnom upoznao. Ostaćeš mi uvek prijatelj. Poželećeš da se smeješ sa mnom. Otvorićeš ponekad prozor, onako, iz zadovoljstva… I tvoji prijatelji biće iznenađeni kad te vide da se smeješ gledajući u nebo. A ti ćeš im tada reći: “Da, zvezde me uvek zasmejavaju!” A oni će pomisliti da si lud. Ala sam ti podvalio…
On se i dalje smejao.
– To će biti kao da sam ti dao, umesto zvezda, šaku praporaca koji umeju da se smeju…”

Jednostavan za čitanje

“Mali princ” je veoma lagan za čitanje, jer uvek možete da ga čitate iznova i iznova. Najlepše je, ukoliko znate francuski jezik, da ga pročitate u originalu. Verujemo da je to poseban doživljaj!

Za sve generacije

Ova knjiga ne poznaje granice starosti, možete je čitati za sebe ili je podeliti sa svojom decom. I to je divan način da se povežete sa njima kroz čitanje, a zatim da pričate o pročitanom i uočite možda neke stvari koje samo detinje oko vidi.

Izvor: https://wannabemagazine.com/

I zato, šta čekate? Trk na naš shop i obradujte sebe ili Vama dragu osobu ovom prelepom knjigom koja se nalazi u našim knjižičica kutijicama!

1 thoughts on “Sedam razloga zbog kojih bi trebalo (ponovo) pročitati knjigu „Mali princ“

  1. Pingback: Knjiški pokloni za svaku priliku | Knjižičica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

[]